top of page
sultanmulhan

3 MADDE İLE PERLATÖR!

Güncelleme tarihi: 23 Eyl 2023

Perlatör kelimesini duyduğunuzda bilmediğiniz bir mekanik dünyasının ya da bilgisayar programcılığının bir kavramı olarak aklınızda canlanabilir. Fakat aslına bakıldığında günlük hayatımızda oldukça aşina olduğumuz bir kelimedir perlatör. Yalnız biz onu daha farklı isimlerle biliriz. Örneğin; tasarruf başlığı ya da su tasarrufu musluk başlığı gibi.


Suya olan ihtiyacımızın artığı, bununla birlikte su kıtlığının da bu artan ihtiyaca paralel olarak artığı günümüz koşullarında su tasarrufu kaçınılmaz başka bir ihtiyaç haline gelmiştir. Sadece devletlerin yapacağı uygulamalar ile çözüm bulabileceği bir şey olmayıp topyekun toplumca ve bireysel olarak da alınması gereken önlemlerin olduğu aşikar olmaktadır. Son dönemlerde yapılan araştırmalar ve analizlerde göstermektedir ki artan nüfus, çevre kirliliği, küresel ısınma ve kuraklık etmenlerinden dolayı gelecekte ciddi bir su kaynakları problemiyle insanlığın karşılaşacağı öngörülmektedir. Bizler bireysel yapabileceğimiz ilk önlem elbette ki var olan kaynaklarımızı tasarruf yoluyla korumak olacaktır. Gerekli bilinçlenmeye sahip olduğumuzda var olan kısıtlı temiz su kaynağımızı korumaya yönelik diğer adımlarda sırayla gelecektir.


Peki, perlatör tüm bunların içerisinde nerededir? Alt başlıklar olarak inceleyeceğimiz bu kavram 3 madde ile kolaylıkla hayatımızda yer edinebilecek bir özelliğe sahiptir. Şimdi perlatörün ne olduğu başlığı ile devam edelim.



PERLATÖR NEDİR?

Musluk uçlarına takılan bir alet olup temel amacı suya hava katarak ıslanma etkisini artırmak ve bu şekilde de daha az su harcarken daha fazla verim elde etmektir. Su tasarrufunun evlerde başlamasına yardımcı olabilecek ilk aparat olan perlatörler, tasarruflu musluk başlığı olarak da bilinmektedirler. Günümüzde pek çok modern musluk türlerinde takılı olarak gelen bu aparat, eski tip musluklara ayarlanabilen başlıklarıyla sonradan da eklenebilmektedir. Kolay taşınır, pratik ve uygun fiyatıyla birçok açıdan da tüketici konforu sağlamaktadır.

Perlatörler suyu minik damlacıklar haline getirmek için suya hava katarlar. Bu su damlacıkları perlatör ucundaki filtreden geçerken aynı zamanda da homojen olarak kullanıma hazır hale gelir.



PERLATÖR NASIL TAKILIR?

Perlatör; kullanımı oldukça kolay ve taşınması da çok rahat olan, hatta kimi musluklar için ceplerde taşınabilecek kadar da pratik bir aparattır. Yeni nesil muslukların su çıkışının olduğu uç noktasında metal, halka şeklinde bir aparattar daha bulunur. Bu türden musluklar için bu aparatın çıkarılması gerekmektedir. Kimi zaman elle çıkarılabilen bu aparatlar kimi zaman İngiliz anahtarı yardımıyla kolayca yerinden çıkarılabilir. Daha sonra yine musluk ucuna uyumlu, içten contalı perlatör başlığını musluğa takarak sıkıştırmanız gerekmektedir. Daha sonrasında kullanıma hazırdır.

Eski tip musluklar için de musluk ucuna ayarlanabilir perlatörler tercih edilerek yine kolayca musluk ucuna yerleştirilebilmektedir.



PERLATÖR NE İŞE YARAR?

Perlatör; amacı itibariyle su tasarrufu sağlamaktadır. Suya katılan hava ile ıslanma etkisini arttırarak daha az su miktarıyla daha verimli su tüketimi sağlamış olur. Bununla birlikte tek faydası su tasarrufu değildir.

  • Suyun hacmini artırır.

  • Tazyikli bir akış sağlar.

  • Suyu filtreler ve suyu kimyasal olmayan yabancı cisimlerden arındırma sağlayabilir.

  • Su tüketiminde az su ile daha çok verimlilik sağlar.

  • %20-30 enerji verimliliği sağlar.

  • Suyun içine hava karışarak suyun daha oksijenli olmasını sağlar ve bu da suyun daha tatlı olmasını sağlar.

  • Sudaki bol oksijen ile klor kokusunun daha çabuk uzaklaşmasını sağlar.

  • Bio özellikte olanlar-Delifer Enerji Bio Perlatörler- sadece su tasarrufu değil aynı zamanda doğada çözülebilir özelliği ve kimyasaldan uzak bio özelliği daha az toksik madde içerir. Doğada %100 kompost özelliği ile çevre kirliliğine sebep olmaz ve daha az karbondioksit ortaya çıkarır.




490 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page